معرفی مجموعه گردباد

دسته‌بندی
این کتاب را با دیگران به اشتراک بگذارید

در پاسخ به نیاز مبرم امروز به اندیشه‌های بکر، یکی از مجموعه‌هایی که کتابسرای میردشتی به تهیه و چاپ آن همت گمارده مجموعهٔ «گردباد» به دبیری سامی آل‌مهدی است. آل‌مهدی در سخنانی چند این مجموعه را معرفی کرده و برنامه‌های آیندهٔ آن را شرح داده است:

«در پایان قرن بیستم و پس از فروپاشی شوروی، روزگاری آغاز شد که در آن “تصور پایان جهان آسان‌تر از تصور پایان سرمایه‌داری است.” با گسترش ناامیدی از تغییر ریشه‌ای و بدبینی به ایده‌های اتوپیایی، نظریهٔ انتقادی نیز به رئال‌پلیتیک اکنون یا ارتدوکسیِ ماتم و ماخولیای گذشته تقلیل یافت، و اندیشهٔ آینده را بالکل کنار گذاشت. چپ که در فرهنگ و سیاست نویدبخش آینده‌ای تازه و روشن بود، دیگر حرف تازه‌ای برای گفتن ندارد و امروزه می‌بینیم که راست افراطی میان خیل مردم، و خصوصاً جوانان، در جذابیت و محبوبیت دست بالا را دارد. وظیفهٔ ما در جبههٔ فرهنگْ احیای امید از طریق بازیابی اندیشهٔ آینده است، اما، همان‌طور که گفتم، به‌راستی معتقدم که در این زمان “تصور پایان جهان” آسان‌تر است، بنابراین برای تولید امید راهی جز تشدید ناامیدی باقی نمی‌ماند. باید خوش‌بینی و ساده‌انگاری را کنار بگذاریم و واقعیت را چنان که هست درک کنیم: تاریک. باید سر کردن با این تاریکی را بیاموزیم، بلکه منافذ هرچند کوچک نور و امید را شناسایی کنیم.

در این راه و در کوششی خرد، با همکاری مترجمینی که حداقل با جنبه‌هایی از این پروژه موافق‌اند، مجموعهٔ “گردباد” را تدوین و راهنمای خود کرده‌ایم که ترکیبی است متنوع از کتاب‌های نظری و ادبی. در فلسفه سراغ جنبش نظرورزانهٔ (speculative) معاصر رفته‌ایم که پروژه‌اش شناختن اموری است که فلسفه پیش از این “شناخت‌ناپذیر” اعلام کرده بود (نخستین کتاب این بخش، ماتریالیسم نظرورزانهٔ ارنست بلوخ نوشتهٔ کت مویر، به تازگی منتشر شده است و با کتاب‌هایی نظیر روان‌کاوی هوش مصنوعی نوشتهٔ ایزابل میلار، حیات الگوریتمی نوشتهٔ اریک سادن و غیره ادامه می‌یابد). یکی از مواد خام این فلسفه‌ها، به خاطر گمانه‌ورزی‌هایی که دربارهٔ آینده می‌کنند، ادبیات و به‌طور خاص ادبیات علمی‌تخیلی و وحشت است، چراکه در این متون تخیل از هر بندی آزاد است و با فراغ بال به دوردست‌های ناشناخته پر می‌کشد (در این بخش پیش‌تر کتاب لاوکرفت: علیه جهان، علیه زندگی اثر میشل ولبک را منتشر کرده‌ایم و در سال آتی با رئالیسم غریب: لاوکرفت و فلسفه نوشتهٔ گراهام هارمن و اثری از استانیسلاو لم آن را دنبال می‌کنیم). در حوزهٔ سیاست، می‌خواهیم متفکرانی را به خوانندگان معرفی کنیم که اگر کلی بگوییم، سرمایه‌داری پسافوردیستی و پسااینترنت را مرکز کار خود قرار داده‌اند (در این بخش تاکنون دو کتاب سوسیالیسم قرن بیست‌ویکم نوشتهٔ جرمی گیلبرت و ظهور دوم: چگونه با آشوب سر کنیم؟ نوشتهٔ فرانکو براردی (بیفو) منتشر شده‌اند، و به‌زودی با کتاب‌هایی نظیر دیالکتیک جنس اثر شولامیت فایرستون و مانیفست هکر اثر مکنزی وارک پی گرفته می‌شود).

هدف مجموعهٔ «گردباد» این است ایده‌هایی نوآور و بدیع را به خوانندگان معرفی کند و میانشان جا بیندازد، از این رو در انتخاب کتاب‌ها‌ دقت شده تا جزیره‌هایی تک‌افتاده نباشند، به هم ارجاع دهند و یکدیگر را تقویت کنند.»

آواتار موبایل
Main Menu x